Piloti forati - Avantaje
Ideile despre piloti forati sunt atat de divergente si foarte multa lume nu are idee ce este o fundatie cu piloti forati. In esenta, se executa un foraj in pamant, pentru instalarea armaturii si turnarea betonului (umplutura). Prin urmare, se formeaza piloni, care se numesc piloti forati.
Pe soluri instabile, mlastinoase, uneori singura fundatie posibila sub casa este realizata din piloti forati. Cea mai accesibila optiune este o fundatie din piloti forati. Pentru a realiza astfel de elemente sunt necesare masini grele, iar vibratiile de soc sunt daunatoare cladirilor din apropiere. Piloanele cu suruburi sunt sigure, pot fi incarcate manual si foarte repede, dar sunt foarte scumpe.
Fundatie cu piloti forati
Pilotii forati nu sunt materiale de constructii realizate intr-o fabrica, ci sunt fabricati direct pe santier. Se executa foraje puturi in care se instaleaza o carcasa care se intareste si se umple cu beton. In partea superioara, sunt montate stifturi pe care se va monta gratarul.
Uneori, sunt folosite utilaje speciale, cu un cutit retractabil in partea inferioara care formeaza piloti: sectiunea inferioara a putului datorita cutitului este extinsa, iar dupa turnarea betonului se formeaza un pilotul. O astfel de baza are o stabilitate crescuta. Fundatia cu piloti forati, este ideala pentru solurile sarace, deoarece structura se extinde de sus in jos. O fundatie fiabila si stabila pentru o casa privata (inclusiv doua sau trei etaje) este o fundatie cu banda folosind piloti forati. Functia de grilaje in acest caz, este realizata de o banda de beton.
Alegerea fundatiei este determinata de caracteristicile solului, de inghetarea acestuia, de aparitia apelor subterane, de nivelul de inghet al solului, de severitatea constructiei. Daca solul este foarte inradacinat, nu este folosita centura de ciment se face un grilaj inalt de pana la 20 cm deasupra nivelului solului.
Calculul fundatiei pe piloti forati
Realizarea proiectelor are loc in mai multe etape:
- calculul sarcinii pe fundatie - greutatea casei, tinand cont de masa;
- determinarea capacitatii de rulare a pilotilor;
- calcularea numarului si a pasului de piloti forati. Desenul indica locatia acestora.
Pentru a determina capacitatea rulmentului, se utilizeaza una dintre cele doua caracteristici:
- rezistenta materialului in sine;
- rezistenta solului.
Diferenta dintre cele doua numere (de fapt, un exces de forta) nu este importanta, deoarece indiferent ce incepe sa se deformeze mai intai, pilonul sau solul, pentru constructie aceasta este o situatie de urgenta.
Impermeabilizare
Ca impermeabilizare, se foloseste o acoperire a materialului pentru acoperisuri, acopera suportul cu doua straturi. Conectarea capetelor superioare ale sectiunilor de sustinere are loc cu un mortar. Fundatia pe piloti forati in raport cu tipul de mortar este de doua tipuri:
- agatat;
- incastrate.
Pentru a evita aparitia umflaturii pe obiect, este necesar sa se lase un decalaj de 10-15 cm intre sol si mortarele agatate.O solutie care se cufunda in pamant la o anumita distanta se numeste ingropata. Portiunea inferioara a unui astfel de mortar se adanceste mai mult de 20 cm in pamant. Fundatia pe piloti forati cu un mortar, este capabila sa reziste la o sarcina de 1500 kg.
Procesul de ridicare a partilor de sustinere a fundatiei presupune lucrari preliminare la marcarea amplasamentului. Aceasta procedura se realizeaza folosind un nivel si unelte suplimentare.